Masožravky


Jsem snad nějaký politik a nebo pěstitel?

Za poslední text v blogu jsem dostal tak trochu za "uši". Možná to bylo i právem.

....to konečně posuďte sami na nezávislém fóru zde. Také jsem se tam snažil podrobněji vysvětlit důvody, které mě někdy k mým textům vedou. O to více, mě dneska pobavil novinový článek, který je publikován na serveru idnes.cz i v novinách a který si dovolím opravdu jen drobně parafrázovat. K mému příspěvku minule se ale velmi "politicky" hodí.

CCPS krotí před celostátními volbami Páska. Ale marně

21. května 2008  2:36

Když potřebují CCPS vyprovokovat Zdeňka Žáčka, vydají na fóru jednoduchý povel: "Vypusťte krakena!" K počítači se posadí Kamil Pásek a klidně označí presidenta konkurenční organizace za "neumětela a masožravkářského amatéra". Teď však chtějí v CCPS svého zlého muže trochu umírnit. Je totiž vážným kandidátem na nového presidenta všech pěstitelů masožravých rostlin.

MF DNES zjistila, že volební štáb společnosti mu proto před jarními volbami doporučil, aby zmírnil styl a prezentoval se pozitivněji. Z průzkumu veřejného mínění totiž CCPS vyšlo, že Pásek má příliš mnoho zarytých odpůrců.

"Kromě vyhranění by naše kampaň měla mít i pozitivní programové prvky. Nic jsme mu ale nenařizovali, na tom jsme se shodli," říká šéf CCPS Radek Kastner.

Pásek si náhubek nechce nechat nasadit. "Do jarních voleb jdu naprosto naplno a natvrdo. Na rady, abych se mírnil, bych nikdy nedal." Doporučení, aby řízný Kamil Pásek ubral trochu plyn, vzniklo ve centrálním volebním štábu CCPS. A to kvůli průzkumům, které ukázaly, že kandidát CCPS na prezidenta má příliš mnoho zarputilých odpůrců. Více než ostatní politici.

Ne každý má na jeho "sládkovský styl" žaludek. Existuje riziko, že váhající voliči by pak mohli přijít k volbám jen proto, aby zabránili zvolení Kamila Páska presidentem. "Je zřejmé, že on polarizuje veřejnost," ví šéf politicko-analytického oddělení v CCPS Franta Malý.

V průzkumu veřejného mínění agentury STEM z přelomu roku hodnotili kritici Páska slovy "velmi nepříznivě". Jeho soupeře a současného presidenta Zdeňka Žáčka z Darwiniany označili mírnějším posudkem "spíše nepříznivě".

Jenže zkuste nařídit zklidnění Kamilu Páskovi, který o presidentovi Žáčkovi říká, že chce rozkrást přírodní lokality masožravých rostlin a že večer doma chodí před manželkou s královskou korunou ze špirlic na hlavě. On dokonce nechce ani přiznat, že mu někdo něco radil.

"Dál budu nekompromisní, nebudu šetřit soupeře. Řídím se rozumem, naturelem. Pokud mi přijde, že mám být razantní, budu. Pokud to budu cítit spíš po sousedsku, udělám to tak," argumentuje Pásek. "Vždy se snažím být věcný. I u ironických a sarkastických poznámek. Nevymýšlím si, nestřílím od pasu."

Centrální volební štáb CCPS nechce svým členům do snahy nasadit Páskovi náhubek moc mluvit. "Já osobně jsem mu nic neradil, i když plně souhlasím s tezí, že Páskovi by jisté zklidnění prospělo. Ze své pozice jsem ale dalek toho dávat doporučení lídrovi naší kandidátky, jak se má chovat," reagoval hlavní volební manažer CCPS Martin Faměra.

Šéf agentury STEM Jan Hartl v této souvislosti připomíná zjištění z posledních průzkumů – přílišná konfliktnost politiků lidi otravuje. "Razantní a emotivní kampaň může mobilizovat protestní hlasy. Musí se ale také rozhodnout, jestli chtějí oslovovat někoho jiného než jen frustrovanou část pěstitelské veřejnosti," míní Hartl.

Originál tohoto textu z idnes.cz najdete prosím zde! A také se velmi omlouvám kolegům z CCPS, jejichž jména jsem si bez svolení pro tento účel vypůjčil.

No a aby to nezůstalo bez fotografií, tak alespoň dvě. První snímek je z kolekce Mika Kinga (UK) a je na něm Pinguicula grandiflora. Dnes je to běžný tucový druh v evropských sbírkách. Vzpomínám na naši navštěvu Pyrenejí před lety, kde je tato masožravka tak bězná, že je k vidění na úseku mnoha desítek kilometrů kdekoliv i podél cest, jak jsme si mohli všimnout při našem průjezdu tímto pohořím. Tato "fialka" je ale tak nádherná, že se nikdy neomrzí. A navíc, dá se u nás pěstovat celoročně venku.

Pinguicula grandiflora

Na následujícím snímku je kříženec jehož jméno je Nepenthes x Tiveyi. Tento viktoriánský hybrid byl vyšlechtěn (nebo popsán?) v roce 1897 panem Georgem Tiveyem, pracujícím pro Veitch Exotic Nursery. Jedná se o Nepenthes maxima "Superba" X Nepenthes veitchii. No a na této rostlině je nejzajímavější to, že se jedná o tu naprosto původní a originální rostlinu z Kew - a ne nějakou pozdější rekonstrukci. Schopnost udržet rostlinu v kultuře po 111 let, tedy po tři generace zahradníků jistě něco vypovídá o pěstitelském umění a tradici v dané zemi.

Nepenthes Tiveyi

Mějte pěkný den a prosím zařiďte někdo, ať už konečne přestane pršet. Moc bych to potřeboval.