Masožravky


Právě teď!!! Probíhá výstava masožravých rostlin v PBZ.

O tomto víkendu bude vrcholit tradiční podzimní výstava masožravých rostlin v Botanické zahradě v Praze-Troji, která skončí již tuto neděli. Pojďme se tedy podívat, co zajímavého pro vás v zahradě připravili.
Tak, jako i v minulých letech, jsou na stolech ve skleníku Fata Morgána vystaveny zajímavé exempláře rostlin ze zásobních kultivací. Každý rod je opatřen poutavou tabulí. Heliamfory a horské láčkovky najdete v chladném skleníku. Nutno zdůraznit, že tato výstava nemá v česku konkurenci a počet vystavených exemplářů je každý rok větší. Stejně jako láme rekordy i v návštěvnosti.



Obrovskou výhodou této výstavy jsou tvalé expozice. Takto například bují "stolové hory".
 Troufám si tvrdit, že tento pohled jinde neuvidíe. Tedy ovšem pokud nějakou tu stolovou horu sami nezdoláte. Další masožravé rostliny se ukrývají ve vegetaci, na svazích a keřích. Zkuste hledat. 

A mimochodem, z lávky je dobře vidět na bíle rozkvetlou Heliamphora tatei. To je rarita!



V teplém části jsou vystaveny, jak jinak, teplomilné láčkovky, některé obřích rozměrů. Kdo objevil horní pasti u N. neoguinensis je masožravý hrdina.



A dole pod Fatou v zázemním skleníku pokračuje výstava špirlicemi, rosnatkami a bublinatkami. Pěkný pohled na krásné a letité exempláře. Navíc jsou kytky v dobré kondici. A co teprve mucholapky!



No a samozřejmě, můj prodejní stánek tamtéž. Sloužím i jako poradna a rádce. A pokud mohu shrnout první dojmy po pěti již proběhlých dnech, pak musím sklonit velkou poklonu návštěvníkům této výstavy, kteří mě neustále překvapují svým zaujetím pro masožravky, ale i svojí erudicí. Jen tak dále, přátelé. A nebojte se zeptat!

A špatná zpráva na závěr: Heliny již kvapem docházejí a o víkendu asi nebudou! ;-)



Samozřejmě by se toho dalo o expozicích a nebo vystavených exemplářích napsat mnohem více. Ale zkuste pátrat sami. A já se tentokrát spíše zaměřím na dva úžasné projekty, které tuto výstavu doprovází a které jsem velmi ocenil.

Prvním projektem je vernisáž plakátů, které slovem i fotografiemi a do detailu popisují naší jarní cestu po Borneu. K nalezení na stojanech před skleníkem.



Texty zpracoval kurátor sbírky masožravých rostlin Dr. Vlastik Rybka a jsou výborné! A co více, otevření této vernisáže se účastnil sám pan Malajský velvyslanec a velmi se mu líbila. Určitě si na ni taky udělejte čas.
 


Druhým projektem je výstava fotografií Jana Flíska z naší cesty po pevninské Malaysii v roce 2004. Ta se taky velmi povedla. Fotografie najdete ve spojovací "štole" mezi pouští a tropy.



Pro ty z vás kdo Jana Flíska znají jen z internetu, zde je jeho krátký botanický životopis. Rozhodně doporučuji.



No a pokud vás masožravky zase až tolik neberou, tak přijďte třeba na sukulenty. Na mém bývalém place najdete bněnského pěstitele pana Honce s jeho sukulentními krajinkami. Taky moc hezké!



Těším se, že se s některými z vás ještě do konce týdne osobně potkám. Výstava končí již tuto neděli 27. září. 2009, tak neváhejte.

A za mě a jistě i všechny návštěvníky výstavy patří velký dík kurátorovi sbírek masožravek Dr. V. Rybkovi a nejenom dámám z propagačního oddělení PBZ, za tradičně skvělou organizaci, propagaci a pomoc.