Masožravky


Zimní pohoda

Během zimy zažívá pěstitel rostlin pohodu a klídek. A tak miluji, když zrovna sněží a všechno "zdánlivě" spí v očekávání příchodu jara. A já tak mám trochu času i na jiné aktivity, ale hlavně na odpočinek, před hektickým začátkem sezóny.... (10. ledna 2010)
V minulých dnech nám napadlo "trochu" sněhu. Kolem sebe tak vidím mnohé úchvatné zimní scenérie, jako je třeba tento pohled na osamocený strom stojící v polích:



A vzpomínáte si na podzimní  fotografie mého nového rašeliniště v předchozím blogu? Tak takto vypadá nyní:



A aby to nebylo tak úplně bez masožravek, představím vám jednu vzácnější terestrickou bublinatku, prozatím ve sbírkách spíše vzácnou. Seznamte se: toto je jihoamerická Utricularia lloydii.



Tato kytička konkrétně pochází z Jalapão v Brazíli.



Poprvé mi vykvetla během loňského podzimu, mnoha květy na jednotlivých květních stvolech.



Nádherný žlutě svítící květ o velikosti necelého centimetru! Druh vypadá jednoduše pěstovatelný, jako většina terestrických bublinatek a květy jsou kleistogamické/samosprašné.

A jako obvykle bych vám rád doporučil několik zajímavých odkazů.

1. VAMR nám po dlouhé době opět "ožil" tentokráte novými fotografiemi z přírody, viz poslední změny. Jako obvykle jsou některé obrázky chybně popsané, což už nemůže překvapit, ale tak si jich užijte. Navíc ti co to znají, už také vědí, že mnohem zajímavější bloky fotografií z přírody s hodnotnými texty naleznou např. na anglické verzi wikipedie,  jenž je do obsahu a kvality s VAMRem naprosto nesrovnatelná. Uvidíme s čím pan VAMR přijde dále, možná by se po roce naprosté nečinnosti a planých slibů alespoň vyplatilo opravit nějaké zásadnější chyby v textech. ;-)

2. Čas od času si pro inspiraci projdu na internetu fóra týkající se masožravých rostlin a zde je anglická diskuze, která mě velmi zaujala: Láčkovky ze semen a nebo tkáňovek?  Zajímavá demagogie bez vědecky ověřených faktů; a bohužel jak to u internetových diskuzí bývá, je ve finále plná osobních útoků již bez argumentů. Ale i tak to stojí za to se tím textem prokousat, abyste si na TO udělali vlastnínázor. ;-)

3. Anglické CPUK forum nemůže zklamat.  Stojí za to si projít zejména sekci: Masožravé rostliny na přírodních lokalitách, kde naleznete mnoho fotek z přírody, v poslední době zejména z Jižní Afriky. A pokud máte zájem o tištěnou fotografickou publikaci z těchto lokalit masožravých rostlin, zde se můžete podívat na její elektronický náhled.

4. Ti co mají tádi tučnice, jistě znají stránky www.pinguicula.org. V posledních týdnech se na nich objevilo mnoho nových příspěvků a dodatků, a to nejenom cestopis z naší poslední mexické cesty. Podívejte se na poslední změny.

5. Siggi Hartmeyer, který má něco společného s následující rosnatkou (schválně, jak se asi jmenuje?), uveřejnil na youtube svá videa. Zde je pak celý archív z produkce Hunting Veggies. Osobně mě zaujaly poslední videa z ICPS konference v Tokyu, kde můžete třeba shlédnout japonskou lokalitu úchvatné Pinguicula ramosa ve čtyřech ročních obdobích.



A to by bylo pro dnešek vše, přátelé. Tak zase někdy příště!