Masožravky


Máme tady jaro! Všechno kvete a já nevím, co mám dělat dříve.

Ale i přesto jsem se stihl opětovně podívat do skleníku Fata Morgana. (5. května 2007)
Celý minulý týden jsem měl tak nějak hektický. Nejen, že už jsem začal stěhovat masožravky na jejich letní stanoviště; ale taktéž zběsile pobíhal mezi nově se rozvíjejícími květy jako včelka Mája tu se štětečkem, jindy s fotoaparátem; ještě jsem si stihl odskočit i do Prahy.
 
A co jsem si rozhodně nechtěl nechat ujít, byla opětovná návštěva pražské botanické zahrady v Tróji a impozantního skleníku Fata Morgana. Současně probíhala i tradiční výstava živých motýlů, takže se bylo na co dívat, ovšem společně s mnoha dalšími návštěvníky, kterých se tu díky tomu sešlo více než bývá na všední den obvyklé.
 
Masožravé rostliny včetně velmi vzácných druhů v expozicích, ale i v zázemí mě příjemně překvapily svým bujným růstem a jsem nesmírně rád, že se neplní slova škarohlídů o tom, jak je v Praze neumí pěstovat. Sluší se napsat, že problém, který zavinil špatnou kondici rostlin v minulých letech, byl tak jako se to stává pěstitelům velmi často, triviální a nevědomky podceňovaný – nekvalitní voda. Po připojení nového skleníku na vodovodní řad a přesměrování „vodních cest“ kvůli vyššímu odběru začala zahrada používat tvrdší vodu, než tu, na kterou byla doposud zvyklá, což se také negativně projevilo na kondici některých rostlin. Problém byl nedávno zdárně vyřešen instalací reverzní osmózy a nelze se vůbec divit, při veškeré nezbytné byrokracii, že to i nějakou dobu trvalo.
 
Co mě však vůbec nepotěšilo byla zpráva, že v expozicích řádí nijaký loupežník ze zájmem o láčkovky: kromě jednoho - dvou vzácnějších a z uličky dostupných druhů zmizela i rostlina označená Nepenthes ventricosa „Kamil Pásek“, ješitně bych se tedy mohl domnívat, že to bylo jenom tím, že to byla pro chmatáka záruka dobré značky!
 
Takže co dodat, přijďte se někdy do Faty podívat, a pokud to nestihnete už nyní, uvidíme se tam třeba osobně v září na tradiční výstavě masožravých rostlin.
 
A zde je několik komentovaných fotek z výletu:
 
 Chladná, horská část skleníku je plná masožravek, jen se pozorně dívat. Co pak se nám to tam třpytí?
Hele, ty v tom bílém tričku na můstku: díváš se na masožravky, nebo tě více zajímají ty mince v jezírku?
Palouček s heliamforama
 Tady, tady se přece dívej! Máš to před sebou, jako na tepui! Tohle je rarita, kterou hned tak neuvidíš, ne nějaké drobné!
Ori zahradník
Mládež však dává přednost okamžitému zisku před poznáním, a po rychlé akci dlouhých rukou drobňáky mizí v kapse (fotograficky pro rychlost okamžiku a momentu mého překvapení nedokumentováno). Zahradník a specialista na masožravky PBZ Ori: „Jen ať si ty mince klidně vyloví všechny, alespoň s tím nebudeme mít práci.“ A já dodávám, a kytky zbytečně přesycený substrát od solí mědi, zinku, hliníku a dalších pro rostliny v nadbytku toxických prvků.
 
Dendrobium sp.
  
A krásná orchidej Dendrobium sp. na závěr dnešního příspěvku.