Masožravky


Pozvánka na dvě již tradiční podzimní výstavy masožravých rostlin

Stejně jako v roce minulém se milovníkům masožravých rostlin naskýtá i začátkem tohoto září nevšední příležitost shlédnout najednou dvě zajímavé výstavy. Obě se budou konat v Praze. (11. srpna 2007)

První výstavu masožravých rostlin pořádá pražská botanická zahrada v Tróji ve skleníku Fata Morgana v termínu 4.9.2007 - 16.9.2007. Denně 9 - 19 hodin mimo pondělí. Vystavovat se budou mimo rostlin volně rostoucích v expozicích i exempláře velmi vzácné, které jsou po většinu roku uloženy ve sbírkových a veřejnosti nepřístupných částech skleníků. Zajištěna je průvodcovská služba.

 

Takže pokud jste nikdy impozantní skleník Fata Morgana nenavštívili, nebo jste tam byli již dávno a jste zvědaví, jak rostliny zase od té doby porostly, naskýtá se Vám tímto vhodná příležitost. V zahradě můžete také obdivovat rozsáhlé venkovní expozice a park, ty jsou také v mnohém unikátní a rozhodně se zde dá strávit i více než jedno příjemné odpoledne. Více o Botanické zahradě Praha zde.

A pokud si navíc chcete o kytičkách pohovořit s Kamilem Páskem a případně si zakoupit nebo nechat podepsat jeho knihu, pak máte tu možnost ve dnech 7.,9.,14.,15.,16. září 2007.

 V těchto dnech se Vám rád budu osobně věnovat a jsem připraven Vám poradit, či zodpovědět jakýkoliv pěstitelský dotaz. Z minulých výstav vím, že nejvíce času a méně návštěvníků bývá v pátky; a víkendy jsou oproti tomu velmi navštěvované. Protože se budu muset také souběžně věnovat prodeji, tak v případě pokud máte zájem něco konzultovat důkladněji, doporučil bych Vám raději využít volnějších pátků, kdy je na takovéto věci dostatek času.

 

Odborný prodej masožravých rostlin je zajištěn po oba víkendy včetně pátků, tedy 7.-9. a 14.-16. září ve stanu pod skleníkem Fata Morgana. V jiných dnech prodej rostlin nebude možný. Nabídka masožravek (a tilandsií) bude velmi široká, připravili jsme mnoho vzácných druhů, ale i snadno pěstovatelných rostlin zejména pro začátečníky, odhadem více než 200 položek. Mnohé z nich budou nabízeny v ČR poprvé. Přijďte, rádi Vám s výběrem a pěstováním poradíme.

 
Druhou výstavu organizuje společnost pěstitelů masožravých rostlin a jiných botanických kuriozit se sídlem v Praze. Letos již počtvrté bude Darwiniana pořádat přehlídku svých výpěstků a prezentovat se tak veřejnosti formou výstavy, kterou uspořádá ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Výstava bude pro veřejnost otevřena od čtvrtka 30. 8. do neděle 9. 9. Otevírací doba bude od 9:00 do 18:00, kromě posledního dne, kdy bude zkrácena do 16:00. Více informací je k nalezení zde
 
Těšíme se na Vás!

 
PS: A tradiční orchidejka na závěr; brazilský endemit Laelia purpurata. Tuhle kytku mám od roku 2004 a byla to jedna z mých prvních orchidejí. Pravda, je trochu větší, listy mají zhruba 30 cm. Když jsem ji před lety od Zdeňka Ježka dostal, kladl mi na srdce, ať se ji pro její velikost nedej Bože nezbavuji a počkám si na květ. Letos na jaře poprvé vykvetla a byla to skutečně paráda – květy měly dobrých 20 cm v průměru. Tak si tu nádheru také vychutnejte!