Masožravky


O létě a také trochu o "ochraně přírody" Made in DW

Asi jste si všimli, že je tu v těchto týdnech trochu mrtvo. A máte úplnou pravdu: kdo by taky (až na pár internetových závisláků) vysedával v létě u počítače, když se dá dělat tolik zajímavých věcí....
Předně rostou houby! Milujeme se ženou procházky voňavými beskydskými lesy s nejistým očekáváním toho co (ne)najdeme. A zde je výsledek z minulého týdne: pravák 753g. ;-) A jinak, je to skvělý relax! Vřele doporučuji.



Léto je také barevné jako tato Tillandsia funkiana. A tak se po večerech touláme po jazzových večerech, koncertech a nebo lidovějších zábavách a je nám dobře.



No a mimoto všechno se musíme taky stihnout postarat i o kytičky. A tak je stále co dělat. Ale když to roste tak jak má a nyní skoro samo, tak je to taky velká radost! Jako tato filipínská Nepenthes sibuyanensis. Jinak pro měřítko, květináč má obligátních 13x13 cm. A rostlina pochází ze semen.



A co teprve, když to kvete! Jako tato indická Utricularia purpurascens. Zatím novinka, moc se o ní neví. Snad je to letnička. Vyzkoušíme, časem poreferujeme.... Jinak moc pěkné fotky jsou třeba zde

V jednom českém plátku jedné společnosti se sice o ní před nedávnem psalo...ale nic světoborného. A nyní  by mě ze zvědavosti zajímalo, jak se její "funkcionáři" zhusta dělající do "ochrany přírody" dívají na to, jak byly vlastně semínka této a jiných rostlin autorem článku do jeho kultury získány; a zdali to vlastně není proti etice a pravidlům oné společnosti vlastnit v kultuře druhy původem z přírody...  Zajímavá filozofická otázka, že? No ale o čem, pakliže by to nebylo přípustné, by se pak do plátku psalo a co by pěstitelé a členové pěstili?!? Asi je to jen otázka přístupu a vyvolenosti; a případně je to dáno i výskytem zeleného nádoru na něčím postiženém mozku. Uznejte sami, že jako "funkcionář" pěstitelského spolku propagovat úžasnou myšlenku, že by vlastně pěstitelé neměli mít možnost tyto rostliny pěstovat, to může vymyslet jen naprostý génius, jehož jsou masožravé rostliny opravdu VELKÝM koníčkem. Gratulujeme!



No a taky by mě moc (jak jinak než filozoficky) zajímalo, co je větší morální "zločin", jestli sebrat z přírody nějaké to semínko (a rostliny pak na stovky dalších uměle rozmožit) a nebo ty semena pro vlastní soukromou potřebu žebrat po někom, kdo tento "sběr" udělá za mě, jako je to například zadokumenováno dole na této stránce zde. Ono je vlastně fajn býti mluvčím a nekomerčním pokrytcem v jednom a provádět tyto aktivity skrytě. A občas hlasitě na veřejnosti vykřikovat, jak je důležité ty nebohé rostliny vlastně před škůdci-pěstiteli chránit! A jen tak mimochodem, třeba by někoho z této organizace milující pravdu a lásku mohlo zajímat, u koho vlastně tyto a jiná semínka končí a co z toho běžný člen onoho spolku má....  Mám skvělý nápad! Zkuste se na to někdy těchto funkcionářů zeptat, dostane se vám patřičné odpovědi. ;-) No to jsem ale zase pěkně odbočil. Opět škoda času a slov. 

Tak rychle zpět k rostlinám, které za to stojí. Minule jsem vám zde sliboval velkokvětou formu Utricularia alpina, jinak označenou jako kultivar cv. Pittier Moon. Tak ho zde dávám. Poněkud pikantní je to, že není jisté, že tato rostlina skutečně pochází z národního parku Henry Pittier z Venezuely, ale předpokládá se (jak asi?) že ano. Tento robustní kultivar je však unikátní, květy mohou mít i přes 6 cm a když vykvete celý trs, pak je to paráda! Jinak tato bublinatka pravidelně nakvétá koncem jara v červnu; a to všechny formy přibližně ve stejný čas. A dokvétají právě v této době. Tak se trochu pokochejte.



Stejně tak jako její sestřička Utricularia praetermissa. Letos u mě měla premíéru, tak jsem si ji užil. Jasné  jsou rozdíly v květech - nádherně a snadno se tak dají tyto příbuzné druhy od sebe rozeznat. Tedy pokud zrovna kvetou....



No a rozloučím se s vámi už jen nostalgickou vzpomínkou na naši letní zahrádku. Orlíček.....



.....koniklec & plamének.



Mějte moc pěkné léto a věnujte se raději příjemnějším věcem, než vysedávání za "bednou". 
Tak zase někdy, až na to bude čas, se zde určitě uvidíme!

A abych nezapoměl. Blíží se nám tradiční výstava masožravých rostlin v PBZ v Praze Tróji. Budu na ní samozřejmě taky a tak se přijďte podívat. Taky mi můžete osobně přijít vyčinit a nebo mě pochválit, nejen za tyto texty. :-))) Mimoto budu k dispozici s radami, pro konzultace všeho druhu a také s nějakými přebytky rostlin.

 

6.9.2008 - 14.9.2008

Výstava masožravých rostlin

Ve skleníku Fata Morgana a jeho okolí dravci rostlinné říše...