Masožravky


Výlet do Holandska a Německa

Celý minulý týden jsem trávil na cestách. Bylo se na co dívat! A protože jsem se o tom rozhodl napsat fotoreportáž, tak se alespoň nyní ve zkratce podívejme, na co všechno se můžeme těšit příště. (25. listopadu 2008)
Začali jsme v Holandsku ve sbírkách taxonoma rodu Amorphophallus  Dr. Wilberta Hetterscheida, které jsou shromážděny v maličké botanické zahradě univerzity města Wageningen. Čekala nás nádherná podívaná na různé zástupce rodu Amorphophallus  (zmijovec) a Euphorbia (pryšec) a také další prohlídka skleníků. Moc poučné!



Poté jsme se přesunuli do města Leiden, které je mimo jiné vyhlášené svojí univerzitní botanickou zahradou, specializující se na orchideje, převážně z oblasti Asie a Papua Nová Guinea. I několik masožravek jsme tam objevili. Na snímku je pěkný expemplář Nepenthes veitchii.



Následoval přesun do Německa, do botanické zahrady v Bonnu. Ta je vyhlášená svoji sbírkou masožravých rostlin, pravděpodobně nejlepší, co se dá veřejně vidět v celém Německu. V jednom z příštích blogů se k ní vrátíme a zkusíme zjistit, co je ta bílá pěna, která se skrývá pod víčkem pasti Nepenthes lowii.



A můžeme se také tešit na raritní snímky Triphyophyllum peltatum, dokonce se vzácným masožravým listem! Schválně, jestli ho na snímku objevíte. Jen tak mimochodem, toto je jediná rostlina v kultuře na celém světě! Nikde jinde se s ní živou, pokud tedy pomineme její západoafrickou domovinu, nesetkáte!



Poté se přesuneme do skleníků Christiana Kleina, do jedné z nejlepších kolekci masožravek v Evropě. Tady je záběr z nového fóliovníku určeného jen pro špirlice. O interiéry skleníků s láčkovkami a tučnicemi také nebude nouze.



No a na závěr špičková botanická zahrada ve Frankfurtu nad Mohanem: Tentokrát sukulenty a Madagascar v převaze.



Takže toto všecho náš čeká podrobněji příště. No a abych to jen tak dneska "neodbyl", mrkněte na těchto pár masožravých odkazů, které mě v poslední době zaujaly:
nová tučnice v Bolívii, trpaslíci v Austrálii, láčkovice tamtéž, magická bublinatka a Drosera schwackei

Mějte moc pěkný týden a nezapomeňte občas nakouknout na své milované kytičky. V tomto období potřebují vaši zvýšenou péči!