Masožravky


Podzimní masožravá zahrádka

Počasí posledních dnů mě skutečně zaskočilo. A tak nyní a o 14 dnů dříve než loni, finišujeme s každoročními přesuny rostlin na jejich zimoviště. Ale i přes toto momentální vypětí mi dovolte alespoň pár snímků z jiné masožravé zahrádky. Budou vás určitě zajímat. (18. října 2009)
Nejprve bych ale rád poděkoval všem, se kterými jsem se osobně potkal na masožravé výstavě v Pražské botanické zahradě. Byly to fajn setkání se zajímavými lidmi a výbornými pěstiteli, a už se těším, jak si to příští rok v září zase zopakujeme.

V srpnovém blogu jsem zde psal o rašeliništi, které jsem s pomocí přátel koncem prázdnin vybudoval. A zatímco jsem se toulal po Mexiku, má nejdražší žena vysadila první várku masožravých rostlin. Další část jsme pak dosadili v září. Celkem to bylo bratru kolem 200 trsů špirlic!



Takto na zasazení čekalo přes 80 hrnků Sarracenia oreophila.



A takto to vypadalo po osázení koncem září. V pozadí vděčná Sarracenia flava, v popředí S. oreophila v zimním hávu.



Za rašeliništěm je pod sítí schované jezírko, které na komplex rašeliniště plynule navazuje. A nyní pár ryze podzimních snímků ze 17. října. Letos už si kytičky užili i sníh.



Hybridy se Sarracenia purpurea. Všechny s lokalizací.



...a detailnější pohled. To nejlepší mají již koncem sezóny za sebou.



Rašelina je v důsledku posledních dešťů již pěkně nasáklá. Srovnejte s prvními snímky. To to ale trvalo!



A Sarracenia purpurea, ta nesmí chybět v žádném zahradním rašeliništi . Tyto z Pensylvánie mám hodně rád.



A pohled na jezírko. To je pro mě zatím hádanka, jak bude vypadat po zimě. Nechám se překvapit.

Nutno podotknout, že s dosadbami ještě zdaleka není  konec. Zbytek rostlin si tak počká na zasazení až příští rok.  Taktéž dosadby keřů kolem, ale není kam spěchat. Ale už teď se těším na jaro a snad se dočkáme mnoha desítek nových pastí a květů na těchto čerstvě vysazených špirlicích. To pak bude nádhera a určitě se s Vámi o to podělím!

A protože v tomto čase opravdu nevím  co dříve, tak toto je pro dnešek všechno přátelé. S mnohými z vás se však osobně potkám v Olomouci a Prostějově na akci CCPS už za týden!